Madu Tualang Mufid adalah Madu Tualang Mentah yang dimiliki penuh oleh warga bumiputera dan diambil sendiri oleh kami tanpa orang tengah. Kami berpengalaman lebih daripada 10 tahun dalam aktiviti memburu, menuai, menyediakan dan menjual Madu Tualang.

Setiap madu tualang yang dituai juga akan dihantar ke makmal untuk memastikan kualiti keaslian Madu Tualang Mufid sentiasa pada tahap yang tertinggi. Madu Tualang Mufid telah menjalani ujian makmal di:

Genome Malaysia Institut

UKM UNIPEQ

MARDI

UiTM Puncak Alam

300% Jaminan Pasti Asli!

Madu Tualang Mufid bebas dari sebarang campuran bendasing yang boleh mencacatkan kualiti keaslian madu.

Madu Tualang Mufid

Merupakan madu yang telah ditapis keluar dari sarang lebah tualang yang kemudianya terus dibotolkan.

BELI PRODUK

Madu Sarang Tualang Mufid

Merupakan madu dan sarang lebah tualang yang dibotolkan sekali didalam 1 balang kaca.

BELI PRODUK

Madu Stick Tualang Mufid

Merupakan madu yang telah ditapis dari sarang lebah tualang dan dibungkuskan dalam bentuk stick.

BELI PRODUK

Apakah Itu Madu Tualang?

Madu Tualang adalah madu yang dihasilkan oleh spesis lebah “Apis Dorsata”. Lebah Apis Dorsata merupakan spesis lebah apis yang terbesar di dunia dan juga berhabitat liar (tidak boleh diternak). Gelaran sinonim yang diberikan pada lebah ini adalah Lebah Pembunuh, Lebah Raksasa dan lain-lain. Lebah ini hanya terdapat di negara yang mempunyai Hutan Hujan Tropikal sahaja seperti Malaysia, Indonesia, Thailand, Filipina dan yang lain-lain. 

Lebah Apis Dorsata sering bersarang di pokok-pokok yang besar di hutan tebal dan juga tinggi seperti Pokok Tualang, Pokok Ara, Pokok Petai dan lain-lain. Selain itu, lebah ini juga bersarang di bangunan tinggi dan lereng bukit. Kaedah yang digunakan untuk mendapatkan madu dari spesis lebah ini tetap sama dari dulu hingga kini, iaitu menggunakan paku bersaiz 8 – 10 inci untuk dijadikan tangga untuk memanjat pokok.